Cum se masoara muzica

Toader Paun

Cum afli ca o piesa este mai buna decat alta? Cum ajungi la concluzia ca un artist este mai bun decat altul, in conditiile in care amandoi au piese in topuri si ii auzi toata ziua la radio si TV? Cat de mult cantareste opinia prietenilor atunci cand ajungi la concluzia ca un cantec nu mai e doar un cantec, ESTE HIT? Dar cum se dau premiile muzicale?

blogger oficial On Air Music Awards 2014Intrebarile mi-au venit in minte in urma cu cateva zile cand Zoli Toth mi-a propus, prin PR-ul lui, sa devin blogger oficial la un eveniment sustinut de Europa FM: On Air Music Awards. Nu prea e loc de stat pe ganduri in asemenea cazuri, asa ca am raspuns cu „DA”. Si voi fi un blogger oficial usor incomod, pentru ca vreau sa inteleg de ce On Air Music Awards sunt cu adevarat „premiile industriei muzicale romanesti”.

Anul trecut a fost prima editie On Air Music Awards, ocazie cu care am realizat pentru Europa FM zeci de interviuri cu nominalizatii. M-am intalnit in 2013 si cu artisti reticenti fata de aceste premii, dar si cu unii extaziati de mecanismul din spatele On Air Music Awards.

Care este smecheria? Ati auzit de ZUMA – Zu Music Awards. Acolo castigatorii au fost dati de voturile oamenilor care au intrat pe un site dedicat. I-am auzit pe Morar si Buzdugan vorbind, in direct, de 500.000 de voturi, probabil insumate la toate categoriile si usor inflorita cifra, pentru ca pe siteul lor au avut in luna precedenta putin peste 300.000 de vizitatori unici. Dar nu mai conteaza asemenea detalii. Cum in timp real nu puteai vedea cine si cat a primit, exista loc de interpretari si suspiciuni privind interesele ca un artist sa ia premiul si altul doar sa-l aplaude pe celalalt. Ceea ce nu spun ca s-a intamplat aici. Doar exista loc pentru interpretari.

On Air Music Awards merge, in schimb, pe un mecanism pe cat de complicat, pe atat de bine reglat astfel incat sa elimine din suspiciuni. Practic, premiile sunt acordate de specialistii din industria muzicala celor care sunt adevaratii specialisti ai scenei, asa cum sunt perceputi de cei din domeniu. As sublinia aceasta parte. Si ma intorc la intrebarile de la inceput.

Cum afli ca o piesa este mai buna decat alta?

Iti place? Perfect! Atunci pentru tine este mai buna decat alta! Gusturile sunt ceva subiectiv. „Frumusetea este in ochii privitorului”.

Cum ajungi la concluzia ca un artist este mai bun decat altul, in conditiile in care amandoi au piese in topuri si ii auzi toata ziua la radio si TV?

Raspunsul este mai sus!

Cat de mult cantareste opinia prietenilor atunci cand ajungi la concluzia ca un cantec nu mai e doar un cantec, ESTE HIT?

Stiti proverbul „cine se aseamna se aduna”? Asa este si cand vine vorba de muzica! Noi cautam in fiecare zi confirmari. Ale opiniilor noastre in cea mai mare parte a timpului. Gusturile muzicale nu fac exceptie. Nu cred ca o sa vedeti un iubitor de manele discutand sau petrecand prea mult timp cu cineva care iubeste muzica clasica.

Revenim la On Air Music Awards. Aici premiile vor fi acordate de 50 de specialisti (fata de 30 anul trecut) care lucreaza independent unul de altul si, in teorie, nu ar trebui sa se produca efectul mentionat in raspunsurile de la intrebarile de mai sus.

Membrii juriului sunt rugati sa voteze bazandu-se doar pe calitatea materialului depus spre nominalizare si sa nu se lase influentati de cifre de vanzari, topuri, prietenii, preferinte regionale sau interes personal ori de companie. Membrii juriului se obliga sa voteze de o maniera integra si orice tentative de frauda dovedita va aduce cu sine eliminarea membrului respectiv din juriu si anularea votului sau. Partea frumoasa este ca voturile sunt centralizate de un tert impartial, o firma de audit.

Exista si doua categorii unde publicul poate interveni decisiv:

Pentru categoría “Promoterul anului” valoarea votului se va imparti 50% – 50% intre juriu si public, care este principalul beneficiar al activitatii unui promoter. Publicul va putea vota prin SMS conform indicatiilor de pe site-ul www.onairmusicawards.ro iar rezultatul votului acestuia va fi comunicat oficial a doua zi dupa Gala On Air Music Awards. Pentru aceasta categorie, nominalizarile vor fi facute de catre organizatori.

Castigatorul categoriei Premiul de Popularitate va fi votat prin vot public prin SMS conform informatiilor de pe site-ul www.onairmusicawards.ro . Nominalizatii pentru aceasta categorie sunt toti artistii/grupurile nominalizate la categoriile 1-9.

I-am trimis vineri lui Zoli doua intrebari esentiale (dincolo de ce spune regulamentul) la care cum primesc raspunsurile le veti gasi aici: De ce unii artisti au refuzat, cel putin in 2013, asocierea cu On Air Music Awards? Cum s-a ajuns la nominalizarile actuale, tinand cont ca unele nume importante din industrie au fost lasate pe afara?

UPDATE: Click aici pentru raspunsurile lui Zoli

Gala Elitei Industriei Muzicale din Romania, asa cum se doreste On Air Music Awards, va avea loc in 29 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Polivalenta.

One thought on “Cum se masoara muzica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *