Iarta-ma

Toader Paun

Iartă-mă! Dar dacă ajung să spun ”iartă-mă”, probabil e deja prea târziu. Ceva s-a întâmplat. Trecutul este trecut. Cioburile lipite, tot cioburi rămân. Chiar dacă pe moment lipitura pare perfectă, în timp se văd urmele.

Viața tot îmi oferă lecții. Unele mai dure, altele mai plăcute. Ca fiecăruia dintre noi. Ceea ce învăț este că de multe ori lipiturile se dovedesc mai dăunătoare decât aruncarea cioburilor. Până la urmă, când încerci să lipești ceva, se transformă în altceva. „În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.”

Cam așa este și cu România. Și cu o construcție tipică de român. Ne este frică de deciziile radicale, ferme, crezând că putem ”combina” ceva să fie bine. Credem că salvăm lumea, când în realitate o îngropăm. Mereu, când vine vorba de alegeri, se mizează pe fricile noastre. Mintea, inundată de frică, pierde din capacitatea ei de a raționa și face alegeri pe care le regretăm a doua zi, aproape mereu. Când vine vorba de Parlament, trăim patru ani cu alegerea. În cazul Președintelui, cinci.

Problema este că suntem atât de senini după boacăne încât o luăm de la capăt fără să învățăm nimic. Credem că cioburile adunate se pot reinventa mereu în ceva mult mai bun. Uităm că sunt doar lipituri. O singură privire asupra partidelor de azi, cu mici excepții, ne duce la originile unui FSN spart, lipit, spart iar, iar lipit și tot așa.

Politica românească nu se distanțează prea mult de construcția noastră de români. Pasăm responsabilitatea altora. Ne grăbim să tragem concluzii. Nu ascultăm, dar vorbim mult. Rar mai rămâne timp să și facem. Și generalizăm mult.Fix ceea ce am făcut și eu acum.

În cel mai bun caz spunem ”iartă-mă” când lucrurile nu au ieșit bine. De cele mai multe ori, celălalt e vinovat! Dacă nu-i mai lăsăm pe alții să ”rumege” în locul nostru informațiile și începem să ascultăm, s-ar putea să nu mai fie nevoie de iartă-mă. Să nu ajungem la cioburi și la scuze. Să facem ca totul să fie bine din prima. S-ar putea să nu ne iasă. Dar s-ar putea să iasă. Nimeni nu a câștigat vreodată nefăcând nimic!

Să alegem responsabil! Poate nu mai lipim cioburi….

Totul va fi bine!


VIZUAL: PublicDomainPictures / Pixabay

One thought on “Iarta-ma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *