Joaca pe www nu este pentru oricine. De ce calitati secrete ai nevoie

Toader Paun

Am peste 10 de ani de cand dezvolt siteuri si construiesc campanii online. Am invatat din joaca, apoi am trecut la citit carti, am participat la seminarii&conferinte, am urmat cursuri si, recunosc, cel mai mult am prins din provocari contra cronometru.

Primul  site mare l-am construit  pentru o firma de asigurari. Aveam dial up la acea vreme si a luat ceva timp  sa pun lucrurile cap la cap. Intre timp am renuntat sa mai incerc sa le fac pe toate si am trecut la management de proiecte online si continut

Am facut multe prostii. Dar am invatat din ele. Ceea ce am invatat si imi reamintesc de fiecare data cand privesc spre www este ca ”joaca” aici nu este pentru oricine. Nu este suficient sa lansezi un site, sa arunci o poza pe Facebook, sa ai un design bun sau o idee geniala de start. Este nevoie de consecventa, echipa si o strategie. Ai mare nevoie de un plan si niste obiective pe care sa le poti masura.

Multe idei care consuma bani si timp ajung la gunoi pentru ca lipseste o viziune de ansamblu. Multe idei geniale se ineaca intre altele la fel de bune. Dincolo de idee este nevoie de o scanteie si de  sustinere. Nu inseamna neaparat bani. Inseamna un drum. De la A la B. Fara drum, degeaba este ideea. Inainte de a trece la treaba, cred ca trebuie sa stim unde vrem sa ajungem si cum. Inainte de a construi un site, trebuie sa ne asiguram ca il putem si sustine.

Am un prieten care a construit cu pasiune un site care are foarte mare succes. A pornit de la 0. A investit intr-o tema de WordPress, hosting, domeniu si ceva publicitate din ce in ce mai bine targetata. In mai putin de un an de zile a depasit multe siteuri concurente si a devenit o sursa credibila si incredibila. Primul secret al succesului este PASIUNEA.

Chiar weekendul trecut imi spunea un amic pe Facebook despre o idee geniala de afacere. Fiind prea rational, l-am temperat analizand cateva implicatii legale si gandindu-ma la partea birocratica. Stand la semafor mai imi veneau in minte tot felul de posibile probleme care ar putea sa apara pe parcurs. E bine sa analizezi tot, dar nu sa o omori ideile. Al doilea secret al succesului este NEBUNIA. Nu zic ca trebuie riscat prosteste sau facut ceva ilegal, dar uneori e bine sa nu rationam tot.  Daca am lasa mereu ratiunea sa ne ghideze, cred ca nicio inventie mareata nu ar mai fi fost posibila. Stiti vorba aia cu ”cerul e limita”? Este o prostie! Altii au trecut dincolo de cer.

Am mai scris despre puterea echipei. Da, cred ca ECHIPA este cea mai importanta. Oricat de mica sau mare ar fi, o echipa buna, cu un lider pe masura, poate face fata oricarei provcari. Studiile arata ca motivatia financiara (o prima, de exemplu) poate fi suficienta pentru trei luni. Asa ca in ehipa asta trebuie ca altceva sa motiveze oamenii. Iar primul punct din lista, PASIUNEA, este poate cel mai puternic factor, dar nu poate functiona singur. Si am mai observat ceva pretios: echipa alaturi de care construiesti de la inceput este cea care va invata si intelege (e drept ca si prin multe erori) cel mai bine produsul.

Las pentru final calitatea principala pentru a avea succes in online. Sau oriunde. Orice brand are nevoie de asa ceva. La fel si orice site. Ma gandesc la un MOTOR. Ideea care sa ghideze activitatea. Propozitia sau ideea de forta dupa care ghidam orice facem. Ce vreau sa fac cu acest site? Daca stiu, pot transmite si altora. Daca nici eu nu inteleg prea clar, mai greu este sa le transmit altora.  Acest MOTOR cred ca trebuie sa stea in fata echipei scris mare pe un perete. Oricand incepem ceva sa privim spre el si sa vedem daca este compatibil sau nu. De aceea cand definim MOTORUL trebuie sa avem in minte o idee cat mai clara, dar care sa nu limiteze creativitatea, NEBUNIA, PASIUNEA sau ECHIPA.

UPDATE (primite via Facebook)

Traian Badea: Poate cel mai important este sa pui suflet in ceea ce faci si, foarte important, sa nu-ti fie frica de ceea ce iti place tie.

Sabina Cornovac: Obiective clar stabilite, echipa, management, pasiune si mersul la munca de placere

Florin Grozea: Suflet. Curiozitate. Răbdare.  (La Florin  gasiti si un infografic foarte util – 11 ingrediente pentru un articol bun pe blog)

Cristi Predoi: Pentru un start-up ai nevoie de curaj și de un prieten care se pricepe. O tonă de răbdare, imunitate la cei care te injură și ceva tărie (de oricare) pentru desele momente de cumpănă.

Valentin Simion: Entuziasm, adaptabilitate, curiozitate si invatare continua, concentrare, curaj plus capacitatea de a primi fara stres o tona de critici din care sa le poti selecta doar pe cele constructive. Adevarul este ca ai nevoie de o suita intreaga de calitati „secrete” iar cele mai ciudate combinatii ale acestora nasc de cele mai multe ori proiecte de top.

Andrei Faur: Daruire! Pentru ca cititorii sa se regaseasca printre randuri. Claritate, concizie, fara metafore si epitete care sa incarce textul si de a-l face ambiguu! In rest, creativitate!

Tu de ce calitati crezi ca mai are nevoie un proiect pe www?

FOTO: http://wallpaperswide.com

.

4 thoughts on “Joaca pe www nu este pentru oricine. De ce calitati secrete ai nevoie

  1. Ai nevoie de un pusti teribil (la vremea aia) care sa se tina scai de tine cateva saptamani ca sa-ti faci un blog. In cazul meu e vorba de tine, asa ca nu o scapi toata viata de mine. O sa te bat la cap de fiecare data cand imi prind degetele. 🙂

  2. Foarte interesante amintiri,fiecare inceput e greu..iar tu esti un Model pt generatia asta!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *