Muzica romaneasca in Indonezia si muzica indoneziana in Romania

Toader Paun

Cu ajutorul Centrului Cultural Indonezian – Pusat Budaya Indonesia am avut ocazia să promovez, în luna iunie, muzica românească în Indonezia.

Toader Paun la BMC TV

L-am cunoscut pe directorul SINDO TV & SINDO RADIO, Wijaya Kusuma Subroto, dar am ajuns și la o populară emisiune muzicală transmisă de  BMC TV, unde am povestit despre Eurovision, artiștii români, artiștii indonezieni și o trupă dragă mie, Mandinga, intrată recent în difuzare și în Indonezia.

In direct la Bali TV

Pentru a putea merge în direct la BMC TV, vreo două nopți am înlocuit orele de somn cu sesiuni de ascultare pe YouTube. Am luat la rând topurile din această țară și am găsit că ne asemănăm mult la capitolul gusturi. Îmi permit să zic că au gusturi ceva mai bune în privința pieselor internaționale care se ascultă în heavy rotation. Dar poate am nimerit eu într-o perioadă mai specială. Se ascultă mult Ed Sheeran, Maroon 5, John Legend, Pharrell Williams, Coldplay, dar și duetul Michael Jackson & Justin Timberlake – ”Love Never Felt So Good”.

În privința artiștilor indonezieni, poate ați uitat, dar în 1992 (prima ediție a festivalului Cerbul de Aur după o pauză de 21 de ani)  Trie Utami câștiga marele premiu! Artista, acum în vârstă de 46 de ani, este încă celebră în Indonezia, însă performanța ei din România nu este cunoscută.

Toader Paun si Yan Kesuma

Întâmplător, la o cafea Luwak (cea mai scumpă cafea din lume a cărei poveste o veți putea citi săptămâna asta pe blog) l-am cunoscut pe Yan Kesuma. Artistul, celebru în Bali, are o cafenea tradițională într-un loc de poveste (vă prindeți din fundalul pozei de ce zic așa), le cântă  clienților și era fericit pentru că tocmai filmase videoclipul unei piese de sezon pe care am avut ocazia să o ascult în avanpremieră de pe telefonul lui mobil.

Ce piese să ascultați din Indonezia? Câteva recomandări populare:

NOAH – JIKA ENGKAU

SUPERMAN IS DEAD – JADILAH LEGENDA

BONGKAR – SWAMI (pe primul loc în Top 150 cele mai bune piese din toate timpurile din Indonezia, realizat de revista Rolling Stone Indonesia în 2010)

Sigur, lista ar putea fi mult mai lungă, dar sper să mă ajutați să o completăm împreună.

P.S. Cu ajutorul Europa FM le-am dus jurnaliștilor și posturilor de radio și TV din Bali multe CD-uri cu muzică românească. Mulțumesc, colegi! 🙂

Centrul Cultural Indonezian - Pusat Budaya Indonesia, Romania

Mulțumesc pentru idee și ajutor  Centrului Cultural Indonezian – Pusat Budaya Indonesia

Articol susținut de

Toader Paun este sustinut in Indonezia de The Ministry of Tourism and Creative Economy, Republic of Indonesia

Descopăr Bali, Indonezia, la invitația Ambasadei Indoneziei în România și a Ministerului Turismului din Indonezia. Drumul în această țară este asigurat de Qatar Airways. Această experință este ceva la care visez de ceva timp, după cum am povestit aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *