Turist in Indonezia: Ce gust are cafeaua din ”caca de pisica”, cea mai scumpa cafea din lume -Luwak

Toader Paun

…dacă mai lungeam puțin titlul, ieșea cred tot articolul în el. Dar am mai păstrat ceva și pentru rândurile următoare despre cafeaua din ”caca de pisică”, celebra Kopi Luwak.

Să o luăm cu începutul. Pur întâmplător, pe drumul de întoarcere din Penglipuran (grație unei opriri neprogramate făcută de  șoferul care m-a condus alături de Dragoș & Andi de la Digi24, Luminița de la National Geographic și Andreea de la Ambasada Indoneziei în România) am ajuns la o cafenea unde se pregătea în mod tradițional cea mai scumpă cafea din lume – cafeaua Luwak, băutura cunoscută drept ”cafea din caca de pisică”.

 Kopi luwak

Cafeaua Luwak
este un sortiment aparte obținut din boabele care au fost ingerate de animalul Paradoxurus hermaphroditus, specie asemănătoare zibetei. Aduce foarte mult cu o pisică având ochi diabolici.

Paradoxurus hermaphroditus

Animalele se hrănesc cu boabele coapte de cafea dar pe care nu le digeră în totalitate, apoi, când le dau afară, ele sunt spălate, uscate, apoi prăjite, măcinate și tranformate într-o băutură cu o aromă aparte.

Paradoxurus hermaphroditus sunt nocturne și solitare, iar boabele roșii de cafea le mănâncă pentru a le ajuta la digestie. Nu vreau să știu cum a fost cineva suficient de curios cât să le curețe de materiile fecale și să le fiarbă, pentru a descoperi cafeaua Luwak, deși cred că toți l-am văzut pe Bear Grylls făcând asta prin pădurile Carpaților.

Englezul expert în cafea Tony Wild a citit, în 1981, un articol apărut în National Geographic Magazine și de aici a început ușor-ușor să fie promovată băutura, astfel încât în anii 90 ajungea deja ca produs de lux în unele cafenele. A fost și va rămâne cea mai scumpă cafea din lume. Pentru că animalele în sălbăticie sunt greu de urmărit unde și când își fac nevoile, au fost dezvoltate ferme în care se cresc și unde timidele Luwak sunt ținute în cuști și îndopate cu boabe de cafea pentru, mă scuzați, a se căca mult.

Cea mai scumpă cafea din lume este din Indonezia, dar astăzi ea este produsă şi în India, Vietnam ori China. Prețul variază pe kilogram între 200 și 400 de dolari americani, dar poate depăși bine aceste valori în țările mai îndepărtate față de locul de recoltare.

cana de Kopi luwak

În Bali am băut, în cafeneaua de la care am pornit povestea, o ceașcă de Kopi Luwak (Kopi= cafea, Luwak=numele popular pentru Paradoxurus hermaphroditus) pentru 6 dolari.

6 dolari o cana de cafea Luwak

Singurul lucru pe care l-am remarcat a fost o aromă mai intensă și concentrația băuturii. Deși sunt un băutor înrăit de cafea, o cană de Kopi Luwak, consumată pe stomacul gol, mi-a făcut ca inima să o ia ușor la galop, de unde am tras concluzia că pentru cei 6 dolari am primit o  cafea foarte tare.

Cum se face Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume:

1. Paradoxurus hermaphroditus mănâncă boabele coapte de cafea

Cum animalul este unul nocturn, ziua mai mult doarme și caută locuri ferite de privirile curioșilor.

Luak

2. După ce trece prin sistemul digestiv al animalului, cafeaua este eliminată, fără să fie digerată

sac cu caca de Luwak

3. Excrementele animalului sunt apoi spălate temeinic, iar boabele curățate sunt prăjite

cum se prajeste cafeaua

4. Apoi boabele de Kopi Luwak  sunt măcinate

DSC_4639

5. La final, cea mai scumpă cafea din lume poate fi savurată

cum se pregateste cafeaua Luwak

5 thoughts on “Turist in Indonezia: Ce gust are cafeaua din ”caca de pisica”, cea mai scumpa cafea din lume -Luwak

  1. Wow…asta da experienta ! 🙂
    Din lungul sir de experiente inIndonezia, acesta, cu cafeaua, a fost unul…aparte, interesant, gustos si foarte tare ca si taria cafelei ! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *