Turist in Indonezia: Cum arata Paradisul

Toader Paun

resort de lux in Bali

Paradisul nu arată deloc așa cum îl imaginam. Pentru unii ar putea fi chiar opusul imaginației. Nu stă în abundență, ci în simplitate. Iar Indonezia oferă în Bali fix esența Paradisului. În doză concentrată! Acest articol este despre filosofia balinezilor, locuitorii insulei având scris în gene și în cultura lor să zâmbească tot timpul, chiar și atunci când nervii le sunt întinși la maximum.

Marta a rămas atât de impresionată de ei
, încât a zis că își va schimba modul în care își adună energiile pozitive. Citiți articolul ei!

rasarit in baliâ

Luxury Travel Magazine i-a acordat insulei indoneziene Bali titlul de destinația exotică a anului 2008. Asemenea premii v-ar trimite cu gândul la lux și opulență pe insula din oceanul Indian. Dar nu este mai multă decât ați putea găsi în resorturile de lux din Turcia, de exemplu. Bali are totuși ceva special, care nu apare în prezentările de pe net. Plajele nu sunt doar cu surferi sexy, palmieri la câțiva metri de apă și nisip alb. Desigur există și asta. Dar mai există modul de viață al balinezilor. Unic! Îți zâmbesc, te salută chiar și atunci când te intersectezi cu ei la o plimbare printr-o pădure și sunt întruchiparea ospitalității.

Te invită la ei în casă și caută să împartă puținul lor cu tine, fără să te facă să-ți dai seama de eforturile lor. De ce fac așa?

la treaba cu zambetul pe buze

Ghidul pe care l-am avut în Indonezia mi-a spus că pentru adevărații balinezi viața se rezumă la un mod simplu de viață: ”căutăm de ce avem nevoie, nu ceea ce ne dorim”. Și de aici ruperea de presiunea banilor, de stresul din lumea occidentală, zâmbetul larg afișat constant și tinerețea citită pe chipurile lor. Toți au fețele cu 20-30 de ani mai tinere decât vârsta din buletin. Și nu se poate spune că nu muncesc. Am scris aici cum decurge viața lor. Muncesc mult, dar până și atunci zâmbesc. Puțini își iau concediu, de regulă cam o săptămână pe an. Și atunci când o fac nu caută să plece în alte locuri. Caută să petreacă mai mult timp cu familia și oamenii dragi.

cu picioarele pe plaja

Traficul este haotic pe insulă. Pentru privitori! Pentru balinezi este firesc și au învățat să se respecte unii pe alții. Dacă auzi claxoane, ele sunt doar ca parte a unui limbaj. Două claxoane înseamnă avertisment, semnal folosit mai ales în curbe fără vizibilitate sau la schimbarea direcției de mers. Un claxon înseamnă că te lasă să te bagi în față, să depășești sau este sigur pentru cel de lângă tine să facă o manevră pentru care nu are vizibilitate suficientă.

Trecerile de pietoni sunt atât de puține, încât ai senzația că nu există. Dar dacă îți faci curaj, te poți strecura printre mașini. Dacă mai ridici și o mână, le poți semnala intenția de a traversa și să se oprească. La hoteluri, în zonele cu mulți turiști sau magazine mari există paznicii parcărilor. Ei le fac semn mașinilor să oprească pentru a putea traversa pietonii. Deși aglomerația depășește cu mult ora de vârf din centru Bucureștiului, într-o săptămână de colindat prin Bali nu am auzit claxoane nervoase, să țipe șoferii unii la alții, claxoane când este verde la semafor sau mașini care să nu le facă loc motocicliștilor care încercau să se strecoare printre ele.

dansuri traditionale

În Bali,  insula din Indonezia unde majoritari sunt hindușii (peste 90%), tradițiile sunt păstrate și încurajate de stat. Nu doar cu vorbe!

Statul oferă bani balinezilor pentru a-și păstra modul tradițional în care sunt făcute casele și a continua tradițiile. Subvenția anuală este de 100 de milioane de rupii, adică aproximativ 8.500 de dolari. În condițiile în care salariile pornesc de la 150 de dolari, suma este imensă. Există chiar sate tradiționale care pot fi vizitate, ca un muzeu, din casă în casă, în care oamenii îți fac treburile de zi cu zi în fața curioșilor (Penglipuran, de exemplu – foto jos).

Penglipuran

În grădinile lor te invită să le cumperi micile produse artizanale sau alimentele gătite de ei.

magazin de familie

Iată o bucătărie tradițională balineză:

bucatarie traditionala balineza

Dar pe măsură ce le descoperi stilul de viață tradițional începi să înțelegi cât de mult ne-am rupt noi de ce înseamnă viață fericită.

in curtea unui balinez

Pentru ei este suficient puțin.Fericirea și-o găsesc în oamenii pe care îi au alături, în bunătatea zeilor, nu în obiectele care-i înconjoară sau luxul caselor în care trăiesc.

Casele le sunt mai mici decât templele pe care le au (obligatoriu) în grădină pentru zei.

intrarea

Fiecare familie are cel puțin un templu. Aduc ofrande în fiecare zi  zeilor buni, dar și celor răi, pentru a-i îmbuna.

ofrande pe plaja

La intrarea în case sunt altarele pentru ofrande. Însă ofrande se găsesc peste tot pe străzi, în clădiri, la orice intrare, pe bordul mașinilor, plaje sau țarcurile animalelor. Le lasă zeilor chiar și pahare cu apă cu paie în ele, pentru ca aceștia să-și poată domoli setea (vezi imaginea de mai sus surprinsă la prima oră a dimineții). Nimic nu se face fără binecuvântarea divină, în care balinezii cred atât de mult.

De ce este Bali un Paradis?

  • Oamenii zâmbesc mult
  • Te învață să apreciezi mult mai mult ceea ce ai și să înveți să trăiești pentru ceea ce ai nevoie, nu doar pentru ceea ce-ți dorești. Cred că mare parte din secretul fericirii stă în asta!
  • Îți arată cum oamenii știu să se respecte unii pe alții
  • Redefinește ideea de lux. În hotelurile de cinci stele, cu plajele lor, ai la dispoziție orice ți-ai putea imagina și ceva în plus la prețuri accesibile. La Conrad, de exemplu, un hotel de cinci stele, deschis recent, un masaj de o oră pe plajă, la Oceanul Indian, costă aproximativ 10 dolari.
  • Oferă o experiență care te reîncarcă și îți oferă ”șocul„ pentru a-ți reașeza scara de valori
  • Plantele pe care le vedem în grădinile botanice sau în documentare sunt aici pe stradă
  • Există plaje cu nisip alb, fin, roz sau negru. Toate curățate de alge și orice s-ar mai fi adunat pe ele înainte de răsăritul soarelui.

În cinci zile de stat în Bali am fost pus în fața unei alegeri: plajă sau descoperit cât mai mult din insulă.

masa la inaltime

Deși are doar 5780 Km pătrați și ar merge parcursă, teoretic, cu mașina în patru ore de la un capăt la altul, insula nu are cele mai bune drumuri sau legături. Astfel, dacă vrei să vezi două puncte de atracție aflate în paralel, nu poți merge direct de la unul la altul, ci trebuie să te întorci de la unul în capitala Denpasar și de acolo să îți continui drumul către celălalt. Adăugand traficul mereu aglomerat, asta presupune mult timp.

templu pe apa

Bali este o revelație. Dar nu pentru oricine.  Pentru cei care caută lux, ar putea să nu fie alegerea potrivită. Pentru cei care caută o experiență care implică toate simțurile și care ar putea să le zdruncine viziunea asupra lumii, Bali este fix locul în care trebuie să vină.

Viața pe insulă pentru un român este foarte ieftină. Cea mai mare investiție ar fi drumul cu avionul până aici. Ca să aveți un termen de comparație, cât am cheltuit eu în cele cinci zile pentru mâncare și strictul necesar echivalează cu salariul câștigat de un balinez într-o lună.

 

Articol susținut de

Toader Paun este sustinut in Indonezia de The Ministry of Tourism and Creative Economy, Republic of Indonesia

Descopăr Bali, Indonezia, la invitația Ambasadei Indoneziei în România și a Ministerului Turismului din Indonezia. Drumul în această țară este asigurat de Qatar Airways. Această experință este ceva la care visez de ceva timp, după cum am povestit aici.

Față de susținătorii acestei deplasări nu am nicio obligație de a scrie într-un fel anume, astfel încât laudele, dacă sunt, sunt sincere, la fel și criticile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *