Turist în India: Indienii, oamenii mai oameni decât oamenii

Toader Paun

Aglomeratie in India
India nu te poate lăsa indiferent. Te fascinează din momentul în care începi să mergi pe coridoarele largi ale aeroportului din Delhi – Indira Gandhi International Airport, unde, cu puţină inspiraţie, ajungi după un zbor de cinci stele alături de Qatar Airways. Aşa cum am ajuns eu. Destul de relaxat şi odihnit, chiar dacă se adunaseră multe ore în avioane. Aşa că am putut să fiu atent la detalii din prima secundă pe pământ indian.

India, o ţară care are 1,252 miliarde de locuitori, are toate calităţile şi defectele la extreme. Are sărăcie extremă. Are bogăţie extremă (4 din cei mai bogaţi 10 oameni din lume sunt din India). Şi are oameni. Unii mai oameni decât oamenii. Exprimarea mea ciudată îşi va găsi o explicaţie după ce termini de citit acest articol. Sau poţi alege scurtătura aici.

Indienii sunt amabili. Mulţi vorbesc o engleză care are accente când comice, când tragice. Depinde dacă ai nevoie să te înţelegi cu interlocutorul sau doar faci conversaţie. Mişcările trupurilor lor sunt fix ca în filme. Ori sunt acolo prea teatrali, ori aşa sunt în viaţa de zi cu zi. Mişcă mult capul când vorbesc.

Indienii au o noţiune a timpului care pare greu de înţeles. Poate explicaţia rezidă în modul în care se stabileşte ora la ei. Delhi (New Delhi) este cu trei ore şi jumătate în avans faţă de România. Faţă de Indian Standard Time (IST) am aflat, de exemplu, că la cel mai vechi observator astronmic din India – Jantar Mantar, din oraşul Jaipur, ora era calculată cu plus 41 de minute peste IST. 41, ca să fim clari… Aşa că, la atâtea calcule ciudate pe care trebuie să le faci pentru ora exactă, se explică uşor de ce atunci când un indian spune 40 de minute te poţi aştepta să însemne 3 ore.

Vanzator in piata

Indienii sunt prietenoşi. Exceptând zonele turistice unde îţi cer bani dacă vrei să le faci poze (fără a deveni însă prea insistenţi sau agresivi precum arabii în bazare atunci când încearcă să te convingă să cumperi ceva), indienii se opresc din ceea ce fac şi îţi zâmbesc la aparat. Vor să le faci poze. Vor să îţi arate generozitatea lor născută din cea mai cruntă sărăcie imaginabilă. Nu au mult, dar au un suflet deschis pe care ţi-l pun pe tavă. Am discutat cu mai mulţi oameni simpli şi am fost impresionat de cât de deschişi sunt şi de cât de frumos gândesc.

Indieni la suetaIndienii sunt condamnaţi de la naştere. Adevărul crud este că au dispărut castele doar în teorie. Oricât încerca ghidul să mă convingă de dispariţia lor, clasele sociale sunt mai pronunţate aici ca în orice alt loc din lume. La baie, în locurile cu ceva pretenţii, există sclavi angajaţi care îţi deschid apa la chiuvetă şi îţi dau prosopul să te ştergi pe mâini. Spun, cu privirea în pământ şi atitudine umilă, „Yes sir. Please sir. Thank you sir”. Atât! Nu este locul lor să vorbească mai mult. Ai o întrebare, caută la un superior să te ajute. Nu ştiu cum sunt alţii, dar pe mine m-a sfâşiat imaginea sclaviei moderne şi a oamenilor care au avut nenorocul să se nască într-o clasă inferioară. Povesteam că şoferul unei autorickshaw (ricşa având şi un motor, botezată scurt de localnici auto) îmi spunea că indienii nu vorbesc deloc cu el şi doar îi dau ordine. Nu are voie să îi privească prea mult, pentru că este dintr-o clasă inferioară. „Sunt ultimul om”. Când i-am strâns mâna, nu mai voia să îmi dea drumul. Când mi-am făcut poză lângă el, pe bancheta din spate, ceilalţi, „superiori”, priveau gestul meu cu dispreţ şi, mi-e teamă să o spun, oarecare scârbă. E trist că azi există oameni mai oameni.

Indieni la soare

Indienii sunt victimele prejudecăţilor noastre. M-am dus încărcat cu poveşti despre hoţi şi mizerie. M-am întors cu poveşti despre oameni şi oameni. E normal ca la o populaţie atât de mare să fie şi infracţiuni mai multe. Şi mai mulţi oameni răi…dar şi mai mulţi oameni buni. Pe străzi, inclusiv în zonele rurale, nu m-am simţit mai ameninţat sau protejat decât în Bucureşti sau orice altă capitală europeană.

Dincolo de orice, India este cred că singura ţară vizitată până acum unde sloganul pe care şi l-a ales pentru promovarea turistică o rezumă perfect. India este cu adevărat INCREDIBILĂ!

Şi pentru că am scris despre oamenii din India, am adunat într-o galerie foto 20 de chipuri care m-au impresionat. Între sutele de poze făcute în scurta mea incursiune în India sunt mult mai multe, dar pentru început selecţia cred că vă ajută să vă construiţi o imagine a diversităţii şi spiritului indian.

Fotografiile sunt din oraşele New Delhi, Agra şi Jaipur, dar şi dintr-un sat aflat la şosea pe drumul dintre Agra şi Jaipur.

 

qatar-airwaysDescopăr India la invitația Qatar Airways, compania aeriană de cinci stele care oferă cea mai bună cale a ajunge din București în India

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *