”O sa ne descurcam”

Toader Paun

Atunci când treceam prin clipe grele, mama obișnuia să mă liniștească astfel – ”O să ne descurcăm”. Apoi am început să mă liniștesc singur cu ”Totul va fi bine”.

Am învățat  că ceea ce avea să urmeze nu avea să fie simplu. Nu se punea problema de a lua decizii care să-i afecteze pe alții și acel ”o să ne descurcăm” să îi doară pe ei mai mult decât pe noi. Mereu acel ”o să ne descurcăm” era însoțit măcar de o schiță a unui plan de back-up.

Când vine vorba de bani sau proiecte serioase, nu prea mai merge să te liniștești sau să îi liniștești pe alții cu ”O să ne descurcăm” sau ”Totul va fi bine”. Deja intervin cifrele. Poezia se pierde și intră pragmatismul.

montaj catastofaDe exemplu, în această perioadă caut să refac acoperișul casei. Am luat producătorii importanți la rând, montatorii care par serioși, și compar ofertele. Uneori diferențele de preț ajung la sume pentru care am nevoie de aproape un an ca să le strâng. Dar nu ele fac o ofertă mai atractivă decât alta. Treaba asta cu acoperișul presupune un angajament pe termen lung. Poate 50 de ani. Atunci când îi încredințezi cuiva o asemenea responsabilitate, trebuie să calculezi bine. Ce câștigi azi, ce pierzi mâine, dacă economiile de acum nu se traduc în costuri de câteva ori mai mari mâine.

Am văzut în ultimele zile tot felul de ”meseriași”. De la cel care a venit fără nimic de măsurat și cu idei despre cum se calculează o arie prin adunare, până la genul ”păi cât ziceți că e aici, să fie vreo …mp?”. Toți de la firme cu pretenții, cele mai multe contacte fiind recomandări ale importatorilor/producătorilor de învelitoare pentru case. În toată această aventură, primii pe care i-am descalificat au fost cei care mi-au răspuns la întrebări punctuale legate de problemele unui acoperiș vechi de zeci de ani  cu ”o să ne descurcăm, stați liniștit”. Asta înseamnă ioc soluții, improvizații, inclusiv fără posibilitatea de a estima un buget. Predictibilitate și garanție 0.

Dacă pentru un acoperiș apar asemena rețineri, atunci pentru o afirmație aparent simplă cum de aproape 20 de milioane de români se pot lăsa liniștiți în mâna unor ”meseriași” cu un proiect mult mai serios și pe termen mult mai lung: România?

Întrebarea este retorică. Subiectul de la care am pornit este evident. Nu-mi rămâne decât să sper în continuare… Totul va fi bine!

 

Recomand  pe acest subiect:

(FOTO: www.misiuneacasa.ro)

One thought on “”O sa ne descurcam”

  1. Da, ai perfecta dreptate, draga Teddy!
    Cand vrei sa faci o asemenea investitie, este normal sa vrei sa ai garantia ca peste multi ani acoperisul va fi intreg, fara fisuri pe nicaieri si nu te vei trezi ca-ti ploua in cap.
    Acelasi lucru ar trebui sa se intample si cu soarta tarii noastre!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *