Oameni care nu sunt oameni

Toader Paun

După două săptămâni în care am ajuns să dau afară de supărare combinată cu oboseală și stres, încerc să revin la viață. Am terminat acoperișul. Dintre toate ofertele și toți meșterii, am ales oferta mediană, adică undeva la mijloc și din punct de vedere al costurilor și al materialelor.

Am mers pe învelitoare Caretta, firmă care nu a avut bunul simț să îmi răspundă la un e-mail prietenos (pe bune, chiar le scriam de bine) și care anunță unele prețuri pe site și practică altele în depozite.

Meșterii, în cel mai pur stil românesc. Pe ultima sută de metri au început să fure din materiale, să înlocuiască ceea ce am discutat și semnat în contract cu variante de DIY luate de prin Praktiker sau alte magazine de gen, vândute mai departe desigur la suprapreț.

Am obosit atât de grav să mă cert cu ei, încât am ajuns doar să-mi doresc să termine. Oricum! Voi reveni asupra poveștii acoperișului și, dacă vreodată aveți nevoie de ajutor, vă spun cu plăcere cu cine să NU lucrați pentru acoperiș  și la ce lucruri să fiți atenți. Și încă un amănunt important: nu am găsit firmă pe piață (după ce am cerut oferte de la 100000, inclusiv via importatorii/producătorii de învelitoare metalică) care să nu-și construiască un deviz fie și cu câteva sute de euro mai mic decât prețul real al lucrării. Și nu vorbim aici de o marjă logică de 10-20% pentru neprevăzute.

Spuneam de oamenii care nu sunt oameni.

În fața ochilor mei am văzut niște muncitori care s-au metamorfozat pe măsură ce se apropiau de terminarea lucrării. Deși am conștinetizat acest lucru, am crezut că niște oameni normali pot înțelege prin cuvinte, ton normal și un comportament decent că nu este ok ceea ce fac. Nu a fost să fie. Am luat totul ca pe o lecție și încerc ca experiența asta să nu-mi tulbure încrederea pe care mi-am propus să o am în oameni.

Deși în minte mărturisesc că mi s-a instalat o scârbă extremă și îmi venea să explodez, am ales să fiu același Teddy mai ales cu zilierii care nu aveau nicio vină că au nimerit într-o echipă condusă de mercenari. Nu știu cât au apreciat. Sau dacă măcar au realizat asta sau doar și-au spus ”ptiu, ce fraier”. Pot fi judecat ușor pentru asta și partea rațională îmi spune că e de condamnat comportamentul meu. Pe de altă parte, mereu am ales să trăiesc după niște principii pe care acum am avut ocazia să le testez în condiții extreme. Mi-am dorit ca orice muncitor care lucrează pentru mine să o facă de plăcere.

Am văzut cum un tânăr de 20 de ani (cel care supraveghea și coordona echipa) este atât de însetat de bani încât nimic altceva nu mai contează. Să ajungi să furi la nivel de șuruburi și să înlocuiești o tijă filetată cu un cui doar de dragul de a salva ”0,5 lei” pe care să-i ascunzi apoi în buzunare mi se pare la limita oricărei decențe. Folosesc un limbaj elegant, deși pe limbă îmi stau cuvinte grele. M-am abținut însă să le pronunț. Cel puțin nu de față cu altcineva. Cred că mi-a scăpat doar că ”nu mă cac bani”. Și chiar nu fac asta 🙂

Ponta are măcar Antena 3 unde să-și vândă gogoși (citiți ce a scris Vlad Ptreanu aici: Dl. Ponta de la Radio Erevan  ), dar cu un om normal la cap orice mincinos ar trebui să-și dea seama că dacă îi sunt acceptate niște derapaje se întâmplă doar dintr-o decență extremă a interlocutorului. E vorba de toleranță, nu de prostie!

Cred că roata este rotundă și, asemeni ei, situațiile se întorc. Am scris AICI cum afli dacă ai noroc. Viața mi-a dat până acum suficiente lecții, în primii mei 29 de ani, încât să înțeleg că tot ceea ce nu te doboară, te întărește. Important este să învățăm câte ceva din fiecare hop. Iar eu am învățat acum că există și oameni care nu sunt oameni. Să vă feriți de ei!

 Totul va fi bine!

One thought on “Oameni care nu sunt oameni

  1. Trist … e pacat ca se intampla din ce in ce mai des asa,eu am noroc ca meseriasul perfect,de care am nevoie e sotul meu ,nu apelam la nimeni pt nimic,altfel as fi tras aceeasi concluzie!iti spun sincer,a fost chemat de multi din prietenii nostri sa lucreze in urma ehipelor,platite cu bani grei-lucru de mantuiala si bani multi ,atat ,in rest nimic bun!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *