Turist in Iordania – Intre idei preconcepute si impresiile lasate de prima zi in Amman

Toader Paun

Saptamana aceasta am placerea sa descopar Iordania. O tara pe care pentru moment o descopera, in medie, doar 5.000 de romani anual, dar care merita cu siguranta mai multa atentie.

Am ajuns in Regatul Hashemit al Iordaniei luni noapte, la invitatia Revistei Turism Club in parteneriat cu Oficiul de Turism al Iordaniei. Sunt inconjurat de jurnalisti simpatici si de doi bloggeri pe care stiu ca ii urmaresc toti cei care sunt pasionati de calatorii sau vor sa afle mai multe despre urmatoarea lor destinatie de vacanta – George & Cezar. Pe masura ce apar articolele lor, vi le voi recomanda aici astfel incat sa puteti avea o poveste cat mai completa a Iordaniei.

Cu ce ganduri am venit despre Iordania
– tara araba, conservatoare
– nesiguranta pe strazi
– inaccesibila unui roman mediu
– greu de orientat in Iordania din cauza limbii

Cum se schimba aceste perceptii, daca se schimba, va spun saptamana urmatoare. Pana atunci, dupa prima zi de plimbare prin Amman, capitala Regatului Hashemit al Iordaniei, am ramas impresionat de caldura oamenilor.

Negustori la piata in Amman

Am fost in piata. Doi vanzatori au vrut sa facem poze. Un batran care vindea biscuiti a incercat sa-mi vanda intai marfa lui, apoi s-a oferit sa imi ofere in dar un biscuite. Imaginea este a unui Bucur Obor ceva mai incarcat, mai haotic si totusi mult mai prietenos …si parca nu atat de galagios. Poti incerca marfa inainte de a o cumpara. Desi nu toate preturile sunt afisate si agreeaza negocierea, vanzatorii nu sunt agresivi precum in Turcia.

Am aflat de la ghidul nostru, Adel Mahadin, un iordanian care a locuit 24 de ani in Romania si care a fost casatorit cu doua romance (deci ne intelege destul de bine felul de a fi 🙂 ), ca marja de negociere este undeva la 75%. Asa ca nu va lasati impresionati de preturile auzite la prima strigare.

Salariul mediu este de aproximativ 300 de euro. Statistic, mai mic decat in Romania. Totusi, aici saracia se simte din hainele oamenilor si modul in care se vede viata in orasul vechi. Preturile par asadar mai accesibile romanilor. La capitolul turism, pentru accesibilitate mai au cativa pasi de facut, intrarile la obiective fiind piperate. Viza de intrare, care se obtine direct in aeroport, costa 20 de dinari (JOD) (aproximativ 95 de lei). Poate nu par sume mari luate separat, dar pentru un turist care vrea sa guste Iordania cat mai mult, toate astea se aduna si pot inclina balanta spre alte destinatii.

Am aflat azi de la Ahmad Kraishan, directorul de marketing al Oficiului de Turism al Iordaniei, ca la Targul de Turism din aceasta primavara, din Bucuresti, vor lansa o gama completa de ghiduri si materiale de informare in limba romana, special concepute pentru romani. Totul vine la pachet cu dorinta lor de a le deschide apetitul romanilor pentru Iordania. Asadar ma astept la oferte mai bune.


Amman: Pietre & Istorie

Amman - Iordania

 

Amman este botezat și ”Orașul Alb”. Toate cladirile trebuie sa aiba fatadele facute din piatra alba. Pot avea maximum 4 etaje, dar nu va ganditi ca este un oras pitic. Au si turnuri, hoteluri inalte, cladiri de birouri impozante.

Spre deosebire de alte tari din regiune unde casele sunt neterminate din cauza impozitelor si taxelor care pot fi ocolite astfel, aici vine din ratiuni legate de pretul pamantului si din dorinta de a tine familia aproape. Pamantul este foarte scump, asa ca daca prinzi un petic de pamant pentru casa, vrei sa profiti cu toata familia de el. Apoi sunt foarte uniti. Asa ca pe masura ce se mareste familia incearca sa o pastreze cat mai aproape. Pretul apartamentelor in Amman este undeva intre 90.000 de dolari si 1,5 milioane de dolari, dupa cum ne povestea Adel.

Marea problema a Iordaniei este legata de apa. MAREA PROBLEMA este chiar o MARE PROBLEMA! Apa este rationalizata in sistemul centralizat. Astfel, primesc apa doar o data pe saptamana iar in capitala primesc apa de 3 ori/saptamana. Pentru a avea rezerve in restul zilelor, iordanieinii sunt obligati sa-si faca rezerve de apa fie in butoaie amplasate pe casa, fie in puturi sapate in pamant. Cand termina resursele, o realimentare cu cistena albastra, care aduce 8 metri cubi de apa pentru irigatii, costa 20 JOD (adica aproximaiv 95 de lei). Acelasi pret este si pentru cisterna verde care transporta apa potabila. Dar in acceptiunea lor, apa potabila este buna doar pentru spalat. Apa pe care o beau si pe care o folosesc pentru gatit o cumpara in bidoane, de 20L, la 0,5 JOD (aprox 2,5 lei).

Cetatea Ammanului toaderpaun.ro

Spuneam ”pietre si istorie” pentru ca Amman este ca un bazin al civilizatiilor. Am fost in Cetatea Ammanului unde am gasit urme de la romani, greci, egipteni si alte civilizatii, urme asupra carora voi reveni intr-un articol special.

Pana atunci, daca va plac descoperirile unor locuri istorice, Amman este o destinatie pe care trebuie sa o atingeti.

Click aici pentru imagini cu un pranz traditional iordanian

Armonia Iordaniei

Ghidul Adel ne-a spus o gluma care a circulat in perioada vizitei lui Obama in Iordania. De ce a venit aici? Pentru ca aici gaseste toate popoarele arabe. In Iordania sunt 6.407.085 de locuitori inregistrati (recensamantul din 2010), din care jumatate locuiesc in Amman. Totusi, adaugand pe cei care s-au refugiat aici, populatia ajunge la 10.000.000. Dar nu armonia arabilor este impresionanta, pentru ca ii stim cat sunt de uniti. Impresionant este ca langa moschee sunt biserici copte, catolice si ortodoxe. Se respecta reciproc si par impacati cu diversitatea religioasa. Dar asta este o ipoteza pe care o voi observa mai bine in zilele care vin.

La rugaciune

Cu o populatie predominant musulmana (peste 95%), cele 5 chemari zilnice la rugaciune rasuna in tot orasul incepand cu 5 dimineata si pana la 19:10. Dar, ce este mai surprinzator, cand m-am asezat in pat, am observat la hotel pe tavan ca este indicata directia unde este Meca, spre care trebuie sa se orienteze musulmanii pentru rugaciune. Astfel ca oriunde te prinde momentul de rugaciune, esti pregatit..

3 thoughts on “Turist in Iordania – Intre idei preconcepute si impresiile lasate de prima zi in Amman

  1. Pingback: 29 | Toader Paun

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *