Turist în India: Sunetele Indiei

Read Time:2 Minute, 30 Second

Ricsa in Old Delhi
India este gălăgioasă, dar ca un locatar de bloc. Cu program! Hărmălaia de peste zi este compensată de liniştea nopţilor şi a dimineţilor. Sunetul definiţie pentru oraşele şi drumurile Indiei este claxonul. Mai lung, mai scurt, mai subţire sau pe un ton mai jos. Este atât de obişnuit amestecul de claxaoane încât tresari atunci când nu se aud, nu atunci când urlă totul în jurul tău. Este un test bun de stres.

trafic nebun in India

Spre deosebire de modul în care înţelegem noi să folosim claxonul, pe post de „dulce”, indienii l-au adoptat ca mijloc de avertizare. Şi chiar te roagă să-l foloseşti: „Blow Horn!” scrie pe majoritatea maşinilor.

masina transport marfa in India

La cât de haotic şi lipsit de reguli se circulă, claxonul pare să mai salveze vieţi şi maşini de zgârieturi. După ce vezi că pe autostradă nu înaintezi cu mai mult de 40 de km/h la ore de vârf sau că 3-4 kilometri se parcurg în mai bine de o oră, vorba prietenului Dragoş, ajungi să crezi că e o binecuvântare un blocaj pe Valea Prahovei.

Cum ne-am întos în România, cei şase exploratori uniţi de Qatar Airways ne-am dat mesaje în care ne lăudam că am fost blocaţi în trafic doar câte 20-30-40 de minute. Glumiţa poate fi înţeleasă mai bine dacă vă spun că 200 şi un pic de kilometri dintre două oraşe i-am parcurs în peste şase ore.

Pentru că aglomeraţia într-o ţară care are 1,252 miliarde de locuitori nu este suficientă pentru a ţine antrenaţi nervii şoferilor, mai trebuie să adaug şi că trecerea dintr-un stat în altul (similare judeţelor la noi) se plăteşte. Doar că uneori sistemul nu funcţionează. Nu e curent, nu e net sau imprimanta se încăpăţânează. Cu titlu de amuzament priviţi un centru de plată a taxei de drum la ieşirea din Delhi:

Centru plata taxa de drum

India mai are şi păsări. Mulţi porumbei. Pe alocuri şi papagali verzi sau alte păsări. Apoi iar porumbei. În multe locuri ai senzaţia că eşti într-o crescătorie… Doar la Taj Mahal parcă erau ceva mai puţine zburătoare. În rest, bag de seamă că indienii nu au văzut „Păsările” lui Alfred Hitchcock, pentru că altfel nu ar mai ieşi din casă. Oricum este preferabilă hărmălaia lor faţă de simfonia claxoanelor.

Pasarile din India

India nu este o ţară bogată.Este plină de contraste. În funcţie de locul în care te plimbi, îţi poate lăsa impresia unei sărăcii extreme sau a unei opulenţe desprinse din basme. Oricum aţi percepe acum India, oraşele ei s-au transformat incredibil în ultimii ani. Am realizat asta când am văzut pozele făcute de Cezar – Imperator în 2004 şi i-am citit poveştile. Se construieşte mult. New Delhi are deja drumuri suspendate şi metrou care circulă pe deasupra corturilor caselor.

Transport original in India

Cred că peste încă 10 ani India va fi şi mai transformată. Doar sunetele ei vor rămâne constante!

qatar-airwaysDescopăr India la invitația Qatar Airways, compania aeriană de cinci stele care oferă cea mai bună cale a ajunge din București în India

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *