Turist în India: Visul oricărui muritor – Taj Mahal

Read Time:3 Minute, 27 Second

Tot vine Ziua Îndrăgostiţilor, aşa că sunt în temă.

biletul de intrare la Taj Mahal

În India, în oraşul Agra, la puţin peste 200 de km de capitala New Delhi, se află una dintre cele mai impresionante construcţii create de om: Taj Mahal.

Taj Mahal - monumentul de vis din Agra INDIA

Taj Mahal a fost construit de împăratul Shah Jahan drept mausoleu pentru soția sa, Mumtaz Mahal.

După nașterea celui de-al 14-lea copil, Mumtaz Mahal, aflată în ultimele ei clipe de viaţă, a primit promisiunea soţului că toată lumea va afla cât de puternică a fost dragostea lor. Şi s-a ţinut de cuvânt. Construcția Taj Mahal a început în 1631 și s-a terminat după 22 de ani, în care peste 20.000 de oameni au lucrat pentru impunătorul monument.

Pentru că dragostea se facem în minim doi, vorba unui artist contemporan, împăratul Shah Jahan avea un plan mult mai amplu. Peste drum de Taj Mahal ar fi urmat să ridice o construcţie similară pentru el, un mausoleu negru, cele două urmând să fie legate de un pod de argint peste râul Yamuna.

Yamuna

Speriat de planurile tatălui său, dar mai ales de perspectiva că toţi banii ar urma să se ducă în acest proiect, Abul Muzaffar Muhi-ud-Din Mohammad Aurangzeb,  autoproclamat împărat în anul 1658, şi-a închis părintele în fortul Agra, oferindu-i o cameră cu vedere la Taj Mahal.

Pentru a realiza cât de grandios este Taj Mahal trebuie să aflaţi şi legenda legată de poarta care străjuieşte monumentul, fabricată din argint masiv și fixată în cuie de argint. Din cauză că era foarte grea, se spune că aceasta s-a scufundat şi aşa a ajuns să fie înlocuită cu una din alamă, mult mai ușoară.

detaliu Taj Mahal

Taj Mahal este de un alb orbitor care pe alocuri s-a afumat din cauza poluării şi trecerii timpului. Acesta este şi motivul pentru care în apropierea Taj Mahal sunt interzise orice fel de maşini, mai puţin cele cu motor electric.

Detaliu pietre pretioase la Taj Mahal

Dar pe lângă marmura albă, toate desenele sunt în realitate sculputuri cu pietre preţioase care îşi revarsă culorile în razele soarelui sau ale lunii.

poarta Taj Mahal

Privit din poartă, Taj Mahal nu pare prea mare. Pe măsură însă ce te apropii de el, prin grădină îngrijită cu atenţie, realizezi că eşti ca un purice lângă un elefant.

Taj Mahal din poarta

Construcţia centrală este înconjurată de patru minarete albe. Atât de atent au fost calculate toate detaliile încât cele patru turnuri, dacă ar veni un cutremur, sunt ridicate astfel încât să nu se poată prăbuşi spre centru şi să distrugă domul din mijloc.

minarete

Arhitectul iranian Ustad Isa este cel care a avut grijă ca planul să fie urmat la milimetru. În fiecare piatră simţi cu câtă grijă şi atenţie s-a lucrat. Parcă totul respiră pasiune. Pasiunea unui conducător pentru jumătatea lui, pasiunea unui arhitect pentru un proiect grandios, pasiunea unor muncitori pentru ideea primilor doi. Nu ştiu câţi au murit  pentru ca Taj Mahal să arate astfel. Poveştile păstrează doar măreţia proiectului, fără sacrificiile pe care le-a implicat.

Taj Mahal de la fereastra din Fortul Agra

Privit din fort, de la ferestrele de unde împăratul Shah Jahan  îşi vedea mărturia dragostei sale pentru Mumtaz Mahal, Taj Mahal pare o bijuterie ţinută în vitrina unui magazin. Frumoasă, dar parcă prea departe pentru a-i percepe formele şi frumuseţea plină de subtilităţi.

Taj Mahal din fortul Agra

Să cunoşti cât de grandios este Taj Mahal şi să stai peste drum de el la o fereastră, cred că a fost mai chinuitor decât dacă Aurangzeb ar fi ales să-şi ucidă tatăl. Dar poate acesta înebunise de dorul soţiei pierdute şi Aurangzeb a vrut astfel să îl protejeze pe el dar şi împărăţia. Ce s-a întâmplat în 1658, când Aurangzeb a devenit al şaselea împărat mongol, doar pietrele din Agra şi Cel de Sus mai ştiu.

Vă doresc să ajungeţi la Taj Mahal şi să aveţi timp să rătăciţi prin grădina lui, să-l „spionaţi” din Fortul Agra şi mai ales să vă deschideţi suficient de mult sufletul cât să-i simţiţi povestea specială. Taj Mahal este frumos. Dar cu povestea din spatele lui devine superb.

 

qatar-airwaysDescopăr India la invitația Qatar Airways, compania aeriană de cinci stele care oferă cea mai bună cale a ajunge din București în India

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *