Despre Toader Paun

Despre Toader Paun

În spatele acestui blog se află Toader Păun, vocea emisiunii Clubul de Seară, de luni până vineri, de la 20:00 la 22:00, la Europa FM.

Sunt activ în presă de la vârsta la care nici nu știam foarte bine ce înseamnă. Am început prin realizarea unui post de radio în școala generală în care încearcam să copiez și adaptez ceea ce observasem în vizitele făcute cu tătăl meu la 2M+ (devenit Activ FM). M-am bucurat în momentul în care am reușit să ofer în cele 10 minute de pauză și concursuri la care crescusem miza până la un pager (în vogă în perioada cu pricina, azi de observat prin muzee).

Alături de Asociația Animus am încercat să pun bazele unei reviste, având alături pe diriginta Elena Marinescu, dar și o echipă de prieteni animați de pasiuni similare. Am căutat bani, am făcut un pilot,am terminat clasa a VIII-a și împreună cu ea visul revistei.

Liceul mi-a deschis noi orizonturi. De la simularea unor partide și decizii politice, cu tot cu alegeri, compromisuri și tentații de fraudă, în cadrul programului ”Școala Democrației”, până la împlinirea visului legat de revista, mai întâi alături de dirigintele Ilie Burcea, de Asociația Adolescentul, apoi alături de Asociația Generația Mileniului III, continuând cu Biblioteca Metropolitană și culminând cu prima pagină dedicată tinerilor într-un cotidian central – ORA.  Timpul petrecut într-o redacție de ziar în acei ani frumoși mi-a dechis definitiv pofta pentru presă și mi-a arătat că sunt pe un drum fără întoarcere.

Momentul în care am virat brusc spre radio a fost la Târgul Gaudeamus, când am primit un premiu pentru presă scrisă din partea Asociației Editurilor cu Profil Pedagogic și a venit propunerea să dau o probă pentru Radio România. Felicia Mocanu și Mirela Stana au devenit mamele mele adoptive, pentru ca apoi să fac echipă cu Florin Dumitru la Radio 3.  Adi Luca a fost apoi cel care a insistat să fac trecerea la un post de radio privat, astfel ajungând la (Delta) RFI România unde m-am bucurat de compania lui Mihai Dinu, de la care am învățat multe despre muzica bună și nu numai.  La Europa FM am venit în 2005 după ce Marius Furdui a considerat că merit această șansă. Îmi amintesc că atunci când am  dat probele (la știri am făcut simularea cu Manuela Nicolescu și nici să o salut nu puteam de emoții…) încercam să aplic tot ce am învățat într-un stagiu de practică la PRO TV Iași, chiar dacă TV este Radio. Dar totuși stelele s-au aliniat și azi fac parte din echipa celui mai bun post de radio din România.

În liceu am încercat să organizez un post de radio local, însă am reușit doar să anim serbările și perioadele de final de trimestru. Privind în urmă nu știu cum am reușit să mă țin de școală și să am atât de multe proiecte în paralel. Nu vreau să îmi fac CV-ul aici, așa că nu o să vă plictisesc cu ele. Este interesant doar cum la o anumită vârstă avem incredibil de multe resure și uneori ne lăsăm răpuși de limitări care nu ar trebui să existe. Nu am avut un buget pe vremea când mă ocupam de o organizație cu 40.000 de membri, dar reușisem să mobilizez o echipă care făcea minuni, aveam birou la liceu (ceea ce încă mai mi se pare wow și simt că trebuie să le mulțumesc directorilor de atunci care au crezut în nebunia mea),  organizam împreună evenimente și nu urmăream profitul, ci doar să iasă cât mai bine.

Dacă mă uit pe Facebook sau încerc să-i caut pe cei alături de care făceam toate astea, descopăr că tot oameni fantastici au rămas și frământarea noastră din acei ani s-a tradus printr-o experiență pe care alții au nevoie de ani mulți la maturitate pentru a o dobândi. Și nu e la fel. Lipsește nebunia vârstei, când limitele sunt puține, visele multe și încă mai crezi că banii nu sunt cei care pun lumea în mișcare.

Sunt mândru că am scris primul „Manual de bun simţ la volan” pentru şoferi (un proiect dezvoltat împreună cu AROBS Transilvania) şi am produs primul maraton umanitar radio din România în 2010, pentru SOS Satele Copiilor.

Am avut oportunitatea de a lucra în redacția uneia dintre cele mai respectate publicaţii din țară –  România liberă, unde am pus pe picioare un studio de producție audio-video, am dezvoltat cinci proiecte de emisiunii online, un mini-serial despre origami și am adus fotografi celebri din întreaga lume să expună în cadrul unor galerii online pe romanialibera.ro.

Ambiționat de proiecte mari, despre care mi se spune că par imposibile, am  participat la repoziționarea Televiziunii Române în online, în calitate de e-Marketing Manager.  Sunt bucuros că azi unele idei pe care le-am pornit în TVR sunt continuate dezvoltate  și făcute chiar mai bine decât le-am imaginat.

În 2013 am fost co-prezentator al Selecției Naționale Eurovision și am simțit mai puternic virusul numit TV, dar am ales să rămân în proiecte „în spate”.

Cred în continuare cu oamenii buni îi atrag pe cei asemeni lor, că avem de învâțat din toate încercările și că, în final, Totul va fi bine!

Ai o idee, o propunere de colaborare sau observaţii de făcut?

Îți aștept e-mailul pe contact/@/toaderpaun.ro
.